• Tonje

Mine produktivitets rutinerI dag tenke jeg at jeg skulle skrive et litt annerledes innlegg. Jeg vil dele hva jeg gjør for å få en mest mulig produktiv hverdag. Dette er erfaringer jeg har gjort meg som gjør at jeg fungerer best. Det er ikke gitt at disse rutinene passer for deg. 


Første tingen først, få deg nok søvn! 

Uten nok søvn fungerer du ikke. Jeg skal ikke si at du skal sove sju timer hver natt, for vi er veldig individuelle når det gjelder søvnmengde. 

Jeg har behov for mellom seks og sju timer. Du kan ha behov for fem eller ti. Du må finne den søvn mengden som du erfarer at du fungerer best på. 


Nummer to, finn ut når på døgnet du har best hjernekapasitet. 

Altså noen jobber best før åtte på morgenen, mens andre jobber best på natten. Er det rundt lunsj du føler du får gjort ting unna deg eller er det rett etter middag? Jeg jobber best ca. mellom 07.00 - 12.00, altså etter frokost og før lunsj. Det vil si at hvis jeg sover lengre enn dag forflytter dette produktivitets rommet seg der etter. 


Så var det mat!

Hjernen fungerer best når den har fått en eller annen form for drivstoff. Derfor er det veldig viktig å spise regelmessig gjennom hele dagen. Her må jeg ærlig innrømme at jeg også kommer litt til kort. Jeg er kjempe flink i perioder med å holde mat inntaket stabilt, men akkurat nå skriver jeg dette innlegget på raske karbohydrater jeg stappet i meg før jeg begynte. Det vil si potetgull og melkehjerter. Det er så viktig for både hjerne og kropp å få til et stabilt matinntak! 


Ingen sukker. 

Dette punktet hører sammen med det forrige. Prøv å hold deg unna sukker. Ikke snik sjokolade, kaker og andre god saker i hverdagen. Sukker er raske karbohydrater som kan påvirke deg i negativ retning. Det fungerer å spise sukker for å få rask energi, men det kommer også en "nedtur". Jeg blir gjerne grinete og ustabil i humøret hvis jeg spiser for mye sukker. Liten digresjon; se dokumentarer «Sannheten om stress» på TV2sumo, her snakker de om mat og stress. 


To do lists. 

Lister klarer jeg meg ikke uten! Jeg bruker Bullet Journal systemet. Jeg har en ren Bullet Journal for gjøremål og avtaler, og en digital to do list for gjøremål som må gjøres innen en frist. Jeg starter dagen med å lage meg en liste over oppgaver som skal gjøres før jeg tar kvelden, så prioriterer jeg topp tre. Topp tre må jeg få gjort unna uansett hvor mye uventet som skjer. For de oppgavene som jeg kommer på gjennom dagen, som ikke skal gjøres den dagen, skrives ned på en annen liste. (En gjennomgang av Bullet Journal systemet kommer ila. høsten).


De to siste tingene jeg gjør er å jobbe etter 25-5 metoden med bytting av arbeidsstilling hvert 30 minutt.  25-5 metoden er veldig enkel. Du jobber i 25 minutter og har pause i 5 minutter. Hvis jeg vet at jeg skal sitte store deler av dagen å skrive, jobber jeg etter denne metoden. Det gir et pusterom til å f.eks. hente en kaffekopp eller scrolle. Det er også viktig å bevege seg i disse pausene. Ta en gå tur i gangen eller strekk på deg. Tenk bevegelse! Og når du har hatt pause, bytt arbeidsstilling. Hev og senk pult er gull. 


Har du noen produktivitets rutiner? 

© 2019 by MSV Tjenester. 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon