• Tonje

Hvordan ha en mindful arbeidsdagDet er mandag morgen. Dagens første møte har akkurat begynt. Møteleder starter å snakke, mens du sitter å tenker på hva som skjedde i helgen eller hvordan uka som kommer blir. Plutselig oppdager du at du faktisk ikke er tilstede i møtet. Høres kjent ut?


Mindfulness - en ikkedømmende fokus på nåtiden, et kraftig verktøy for å trene vår oppmerksomhet. Gjennom mindfulness lærer vi å filtrer ut distraksjoner og konsentrere oss om oppgaven foran oss.

Hvordan får vi bedre konsentrasjon og bli flinkere til å være her og nå? Ved å trene/praktisere. Det er like naturlig å øve på mindfulness på jobb som hjemme.


1. Mindful pendling.

Bruk noe av tiden du bruker på å komme deg på jobb til å praktisere mindfulness. Skru av radioen. Hør på lydene og observer omgivelsene rundt deg. Har du mange trafikklys på reisen din? Bruk det som en påminnelse om å ta tre dype åndedrag.


2. Kraften i en mindful pause.

Legg deg til vanen om at du tar minst to mindful pauser i løpe av arbeidsdagen. Skru av datamaskinen/mobil/nettbrett, lukk øynene og i 1-2 minutter, fokuser på pusten din. Hvor kjenner du pusten best? - i nesa, brystet eller magen? Hvilke tanker og følelser sitter du med? Hvordan kjennes kroppen din ut? Er du anspent noe sted i kroppen, kan du slappe av der?

Denne enkle sjekk-inn med deg selv øvelsen kan hjelpe deg til å oppdage følelser og kroppslige sensasjoner før du blir overveldet.


3. Mindful lunsjpause.

Er du som meg og gjerne jobber deg igjennom lunsjen? Spiser mens du skriver? Eller lager lunsjavtaler slik at du får gjort mest mulig mens du spiser? Du trenger en pause og du trenger mat. La lunsjen bli en ordentlig pause. Ta deg en kort gå tur, ha en samtale med kollegaer som ikke omhandler arbeid eller prøv mindful spising.

Når du setter deg ned for å spise, være takknemlig for maten du skal spise og verdsett den. Bruk god tid og unngå distraksjoner som mobil eller tv. Prøv å legg merke til smaken, teksturen og lukten av maten og nyt måltidet.

Det er ofte i disse mentale pausene at innsikt og kreative løsninger kommer til oss.


Innlegget er basert på dette innlegget hos Left Brain Buddha.

© 2019 by MSV Tjenester. 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon