• Tonje

Hvordan gjøre mindfulness med barnVi vet at mindfulness er bra for oss. Det lar oss være tilstede i øyeblikket på jobb, i våre sosiale forhold og sammen med barna våre. Mindfulness er også bra for barn! Mindfulness kan lære barna å utvikle evnen til å holde fokus, roe seg selv ned når de er lei seg og ta bedre valg.


Hvordan lære mindfulness til barn?


Først å fremst; start din egen mindfulnesspraksis. Barn lærer best ved å se rollefigurene i livet sitt utføre handlinger vi vil de skal lære seg. Det er også viktig at du sjekker dine egne forventninger til å barnets mindfulnesspraksis. Hvis du tenker at å lære mindfulness til barnet ditt skal fjerne all trass og skriking, kommer du til å bli skuffet. Å være rolig og stille er en fin bivirkning av mindfulness, men det er ikke målet.

Målet med å lære barnet mindfulness er å gi det verktøy til å utvikle sin egen innsikt i egne opplevelser, både innvendige og utvendige. Det skal lære barnet at tanker "bare er tanker", å forstå at følelser "setter seg" i kroppen, å kjenne igjen når de er ufokuserte og gi verktøy for impulskontroll. Det siste som er viktig er å ikke tvinge barnet til å gjøre øvelsene. Hvis barnet ikke er interessert, så er ikke barnet interessert. Det er viktig at mindfulness er noe positivt og ikke en straff!


Så hvilke mindfulness øvelser og lignende kan du gjøre med barnet ditt?


Hold det enkelt.

Bruk ord som barnet kan forstå. Mindfulness er å legge merke til våre tanker, hvordan kroppen vår føles, hva ørene våre hører og hvordan alt annet rundt oss skjer akkurat nå.


Bruk lyd.

En enkel måte å få barn til å praktisere mindfulness på er å fokusere på hva de kan høre. Bruk en syngebolle, en bjelle eller en app som har forskjellige lyder. Si til barnet at hen skal fokusere på lyden til de ikke lengre kan høre den. Dette lærer barnet å fokusere på omgivelsene sine.


Praktiser med en pustekompis.

Små barn kan ha vansker med å følge den enkle instruksjonen "fokuser på pusten din" eller "legg merke til pusten din". Da er det fint å bruke en pustekompis. Pustekompisen er en kosebamse barnet har på magen og fokuserer på at bamsen går opp og ned mens hen puster inn og ut. Se en kort og informativ video her.


Vær takknemlig.

Å vise takknemlighet er en spesielt fin del av mindfulnesspraksisen. Vis takknemlighet for barnet gjennom å si takk for maten ved hvert måltid, takk hvis du får hjelp (om det så er den minste ting) og lær barnet ditt å være takknemlig for overfloden som hen lever i.


Mindful gåtur.

Når du går tur med barna la be de om å si hva de ser. Spesielt ting som de kanskje ikke har sett før. Prøv også å gå i stillhet for å lytte etter lyder dere kan høre.Dette innlegget er basert på følgende kilder:

Sarah Rudell Beach (u.å). 10 ways to teach mindfulness to kids. Hentet fra: https://leftbrainbuddha.com/10-ways-teach-mindfulness-to-kids/


David Gelles. (u.å) Mindfulness for Children. Hentet fra: https://www.nytimes.com/guides/well/mindfulness-for-children


© 2019 by MSV Tjenester. 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon